Foto: Kaj Frøling

Lure Coursing

Foto: Kaj Frøling Den naturlige jagt
Den naturlige jagt - forfølgelsen af et stykke vildt - til byttet er nedlagt (the kill) har været forbudt i mange år.

Mennesket har forsøgt, at give mynden en mulighed for at bruge sine evner ved at lave hundevæddeløb. Dog er baneløb en sølle erstatning for den rigtige jagt. Derfor har man forsøgt, at finde frem til en måde hvor myndens naturlige instinkter bliver plejet, og hvor man på den bedst mulige måde kan efterligne en rigtig harejagt.

Således er man kommet frem til coursing. Der er mange muligheder: Over stok og sten , det ligner den naturlige jagt mest muligt, på fodboldbaner eller andre jævne arealer hvor et parcour bliver lagt ud sådan, at at de skarpe sving ligner harens naturlige adfærd, eller som i England og Irland hvor man bruger levende harer på et afgrænset område.

Som grundlag for alle forsøg, har man det ønske at give hunden en erstatning for den rigtige jagt.

Hertil bruger man en maskine der kan trække op til ca 900 m snor ind på en rulle. For enden af snoren er der bundet et skind. Snoren bliver lagt ud over nogle ruller der markerer svingene. Når man så trækker snoren ind, bevæger "haren" sig med sving og skiftende hastighed.

Hvad skal man lægge mærke til når man ser en coursing? Haren vil forsøge at blive den forfølgende hund kvit så hurtigt som muligt. Er hunden hurtigere end haren, vil den indhente haren, forsøge at komme op på siden af den og så angribe og dræbe haren. I dette øjeblik bliver hunden nødt til at sætte farten ned, og dette udnytter haren ved pludselig at ændre retning op til 90 grader. Harens korte forben og enorm lange og stærkt vinklede bagben, gør den ekstremt velegnet hertil. Nu må hunden forsøge at følge med, da haren ved denne afværge manøvre har fået et forspring. Dette spil fortsætter, indtil en klog erfaren hare finder et smuthul, eller det lykkedes for hunden at fange og nedlægge byttet.

Det er ikke nemt, at overføre disse forhold til et coursing parcour. Egentligt skal svinget komme ganske kort før angrebet. Dette vil betyde, at hunden når den drejer, kommer meget tæt på rullen, og dette kan være farligt for hunden og derfor må man, af sikkerhedsgrunde, lave afstanden mellem hund og hare(skind) lidt større ved svinget. Et tidligt sving, fører som sagt til, at hunden kan afkorte og meget hurtigt kan komme op til haren igen. Derfor må afstanden mellem rullerne være relativ stor. Dertil kommer, at til coursing løber hundene parvis. Mynderacer der er vant til at jage sammen, og også instinktivt jager sammen (greyhound, saluki, borzoi), udvikler i “parjagten”, i udpræget grad fællesopgaver - den ene driver byttet frem, og den anden fanger det, - dette gør byttedyrets muligheder noget mindre. Derimod jager afghaneren alene, og den vil, selvom den er sammen med en anden, selv forsøge at fange byttet.

Foto: Wacherfoto COURSING I DANMARK

Myndeklubben står for coursing med mynder i Danmark.
I 2007 blev der indkøbt en stabil og kraftig maskine til Sjælland. Og i 2009 fik også Jylland en god maskine. Der laves træninger på begge sider af Storebælt nu.

Den 8.8.2009 afholdt Myndeklubben den første konkurrence i Danmark!

Myndeklubben har bemyndigelse til at udstede coursinglicens. Og med licensen er det muligt at deltage i konkurrencer i udlandet. Er du interesseret at høre mere om coursing, så kontakt mig.

Du kan også finde mere information på Myndeklubbens hjemmeside.